2010. április 22., csütörtök

Szentesi tavasz-lélekben

Jóval túl vagyunk már a tavasz közepén, de eddig nem sokat éreztünk belőle. Vagy csak nekem tűnik úgy? 
Mintha az idő és tér valamiféle átkódoláson esett volna át. Másként süt a nap, másként hatnak a természet hangjai, valahogy nincs az a csiri-csivitelő tavaszi zsongás, még az utcazajok is másként hatnak (rám). Oké, lehet, hogy én vagyok átkódolva, a lényegen nem változtat. Vagy a rohamosan közeledő negyvenedik születésnapom előszeleként élem meg nyomottabban a jelent? Hülyeség! Imádom, hogy negyven leszek! Tényleg... Tényleg? Ha én mondom, csak igaz lehet: szörnyű az, ha az ember saját magának sem hihet. Nincs más választásom: hiszek magamnak.
Hogy hangulatomat eme belső töprengésem ideje alatt még felemelkedettebbé tegyem, megfogtam kisfiam kezét, s irány városvizitre! Hiszen akárhogyan is rejtőzködik a tavasz, csak itt van már, kapjuk tehát rajta, merítkezzünk meg kicsit üdítő frissességében, szívjunk egy kis megújító energiát a szabad ég alól. Indulás! Legközelebbi kellemes környezet, ami lakásunkból pár perc alatt megközelíthető, a város, Szentes legközkedveltebb és legfrekventáltabb tere, a Kossuth-tér.
Élvezzük a sétát. Nagyon kellemes. A nap most kicsit bátrabban merészkedik elő felhősátorából, igaz, néha vissza is tér, mintha közben valami halaszthatatlant kellene pótolgatnia, aztán újra előbújik, s kezdődik az egész elölről. Én is így szoktam eljárni, amikor főzök, s Dani-Manó a nappaliban tartózkodik. Mintha sprintkényszerem lenne, állandó mozgásban vagyok a konyha és Dani között. Résen kell lennem, hogy mikor mit tesz, mert nem az a kedvenc szórakozása,- amit amúgy elvárnék tőle- hogy kisautókat tologat, meg kockából tornyot épít. Nem, neki a TV bemenő nyílásaira kell csatlakozni direkt, mutatóujjal, de maga a készülék jobbra- balra való elforgatása is izgalmas elfoglaltság. Ettől is élvezetesebb számára a redőny húzogatása. Az egésznek forgatókönyve van. Ő nem beszél, csak irányít. Remekül irányít. Bevezet a szobájába, mert ott a legkönnyebben elérhető számára az ablak Felültet az ágyára, elém teszi a kis szintetizátorát, hogy ne legyen unalmas számomra ez az egész akció, majd elkezdi leengedni a redőnyt. Ahogy sötét lesz a szobában, előtűnnek a kispárnák fluoreszkáló figurái, s ezeket egyenként oda kell sorakoztatni testközelbe, buksival meg kell őket szeretgetni, beléjük kell kicsit bújni, majd jöhet anya testre szabott refrénje: a redőny felhúzása. Természetesen ezután jön az igazi nagy refrén, hiszen az egész kezdődik elölről, s képes több mint egy órán keresztül, ilyetén mód "elbulizni". Csak a redőny bírja, na meg a szomszédok...
   Most azonban csak sétálgatunk, imádjuk a tavaszt, s csodáljuk a városunkat. Mert nagyon szép kis városban lakunk. Itt látható A nemrégen teljesen felújított református templom, ahogy kiemelkedik az aranyeső virágai mögül.

Az 1746-ban elvesztett, 1760-ban leégett középkori templomok helyén 1761-1776 között épült téglatemplom Mária Teréziát és fiát II. Józsefet dicsőítő, 1774-ben felhelyezett ellipszis alakú, vörösmészkő táblát őrző torony testének meghagyásával 1808-1826 között új templomot épített a református egyház.
Eisler Lajos lapja 1916-bólKiss Bálint református lelkész közreműködésével Fischer Ágoston kecskeméti építészt bízták meg a tervek elkészítésével. A végleges formáját elnyert építmény a legnagyobb magyarországi templomok sorába tartozik. A 40 métert meghaladó torony klasszicista, az épület többi része későbarokk (copf) stílusjegyeket hordoz. A főbejárat kőkeretes, szemöldökíves kiképzésű, a torony legömbölyített sarkainál szintekre tagolt pilaszterek futnak. Kosáríves oromzata fölött vaskorláttal védett körüljáró látható. A torony magasított, rézből készült, bordázott félgömb kupolával van fedve.
Az északi homlokzaton a falpillérek között szegmentíves ablakok láthatók. A déli homlokzatot 1891-ben támpillér sorral erősítették meg. A templom nyugati vége egyenes záródású, sarkai lekerekítettek.
A templom belső tereA 48 x 24 méteres belső térben kialakított emeletes karzat aszimmetrikus, a hajó északi oldalán és a két rövid végén állnak. A karzat mellvédjén copf füzérdíszítés látható. A szószék késo copfstílusú, politúrozott felülettel, aranyozott szegélyekkel, kékesszürke márványozott oszloptesttel és vázadísszel készült alkotás. A ma is üzemelő orgona Angster József és fia pécsi mesterek munkája. A templom felszereléséhez 18. századi iparművészeti tárgyak is tartoznak: ónlámpák, ónkannák, úrasztali pohár.
Az utóbbi évtizedekben az épület állaga sokat romlott, jelenleg kész terv és remény van a templom helyreállítására. 
forrás:www.szentesinfo.hu


   Kossuth- szobor a tavaszi virágbontásban  -  Szééép!

Mi meg csak sétálunk, én meg magamban büszkélkedem, örülök, hogy ilyen aranyos kis rendezett városban élek, Szentesen, gyerkőceim szülővárosában...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése